Alimentele care susțin și protejează ficatul. Alimentele care sunt cele mai benefice pentru ficat trebuie consumate cât mai des posibil.
Ficatul este un organ mare care reprezintă aproximativ 2% din greutatea corporală a unui adult mediu. Ficatul dvs. lucrează în mod constant pentru a vă menține sănătoși, îndeplinind o serie de funcții vitale, cum ar fi filtrarea substanțelor nocive din sânge, descompunerea toxinelor , și contribuind la metabolism, funcția imunitară, digestie și multe altele.
Urmarea unei diete nutritive bogate în alimente despre care se știe că susțin și protejează ficatul poate ajuta la prevenirea bolilor hepatice comune, cum ar fi boala ficatului gras nonalcoolic, și la promovarea unei funcții hepatice optime.
Urmarea unei diete bogate în fructe și legume, inclusiv fructe de pădure, frunze verzi și legume crucifere, este una dintre cele mai bune modalități de a avea grijă de ficat din interior spre exterior.
Fructele și legumele sunt pline de nutrienți care protejează ficatul, precum fibre, vitamine, minerale și compuși vegetali. Alimentele bogate în fibre precum fructele și legumele ajută la prevenirea și reducerea acumulării de grăsimi în ficat prin creșterea sațietății, ceea ce poate ajuta la promovarea pierderii de grăsimi. Substanțele antiinflamatorii și antioxidante găsite în fructe și legume, cum ar fi carotenoizii și polifenolii, pot ajuta la prevenirea leziunilor hepatice asociate cu inflamația.
CITEȘTE ȘI: Mai tare decât cafeaua: Băutura care scade glicemia și curăță ficatul
O dietă bogată în fructe și legume, cum ar fi dieta mediteraneană, s-a dovedit a fi eficientă în prevenirea și tratarea bolii ficatului gras, informează health.com.
Consumul său a fost legat de o serie de beneficii, inclusiv îmbunătățirea sănătății ficatului. Ghimbirul conține o serie de compuși antiinflamatori și antioxidanți, cum ar fi gingerolii și shogaolii, care pot fi benefici pentru persoanele cu anumite boli hepatice, cum ar fi ficatul gras.
Acești compuși pot ajuta la prevenirea și ameliorarea bolilor hepatice prin reducerea stresului oxidativ și a producției de substanțe proinflamatorii care pot duce altfel la deteriorarea celulelor.
La fel ca ghimbirul, usturoiul este plin de substanțe care susțin ficatul, inclusiv alicină, aliină și ajoenă, care au efecte antioxidante și antiinflamatorii puternice în organism.
Consumul regulat de usturoi poate ajuta la îmbunătățirea sănătății ficatului la persoanele cu afecțiuni hepatice.
Semințele de chia și semințele de in sunt incredibil de bogate în fibre, ceea ce este important pentru persoanele cu boli hepatice. Alimentele bogate în fibre pot ajuta la protejarea împotriva bolilor hepatice prin reducerea aportului caloric global și menținerea unei greutăți corporale sănătoase, precum și prin promovarea creșterii bacteriilor benefice în intestin, care pot reduce inflamația și pot proteja împotriva leziunilor hepatice.
Uleiul de măsline este o parte importantă a dietei mediteraneene, un model alimentar antiinflamator care a fost legat de beneficiile pentru sănătatea ficatului. Uleiul de măsline are un nivel ridicat de grăsimi mononesaturate și antioxidanți, care pot ajuta la reducerea acumulării de grăsimi în ficat, la reducerea riscului de boli de inimă la persoanele cu boli hepatice, cum ar fi ficatul gras, și la prevenirea bolilor hepatice.
Fructele de mare sunt bogate în nutrienți protectori ai ficatului, cum ar fi grăsimile antiinflamatorii, și nutrienți antioxidanți, cum ar fi seleniul și vitamina E.
Cafeaua și unele tipuri de ceai, cum ar fi ceaiul verde, sunt bogate în antioxidanți. S-a demonstrat că consumul de cafea și unele tipuri de ceai protejează împotriva bolilor hepatice, cum ar fi cancerul hepatic. Consumul ridicat de cafea și ceai verde a fost asociat cu un risc semnificativ redus de cancer hepatic, precum și cu alte boli hepatice, potrivit actualno.com.
Consumul mai multor produse din cacao, cum ar fi ciocolata, poate ajuta la protejarea sănătății ficatului. Unele cercetări sugerează că consumul de ciocolată poate ajuta la reducerea nivelului enzimelor hepatice și la îmbunătățirea altor aspecte ale sănătății la persoanele cu boli hepatice. Cu toate acestea, este mai bine să alegeți produse din cacao care conțin puțin sau deloc zahăr adăugat, deoarece zahărul adăugat este dăunător pentru sănătatea ficatului.
Leguminoasele, cum ar fi lintea și fasolea, sunt bogate în fibre, un nutrient care susține sănătatea ficatului. Acestea sunt, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți. Studiile arată că adăugarea leguminoaselor la dieta ta poate ajuta la protejarea sănătății ficatului prin reducerea greutății, scăderea enzimelor hepatice, scăderea nivelului tensiunii arteriale și multe altele.
Nucile și semințele sunt foarte nutritive și pot ajuta la reducerea bolilor hepatice, cum ar fi ficatul gras, atunci când sunt consumate în mod regulat ca parte a unei diete sănătoase. Cu toate acestea, unele nuci, cum ar fi arahidele importate, pot fi contaminate cu toxine numite aflatoxine, care pot fi periculoase pentru persoanele cu boli hepatice.
Pentru a vă reduce riscul de expunere la aflatoxine, se recomandă să cumpărați nuci și unt de nuci numai de la mărci importante care respectă orientări stricte privind siguranța și să aruncați nucile care par mucegăite sau decolorate.